Στα χαρακώματα για τον «πράσινο» ΣΥΡΙΖΑ

Του Άρη Ραβανού

 Το πολιτικό αυτομαστίγωμα είναι μια επίπονη πολιτική διαδικασία, ειδικά μετά από μια ήττα στις εκλογές, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ την 7η Ιουλίου και πολλά στελέχη του ακόμα αναζητούν τα αίτια της εκλογικής πτώσης, ενώ η αυτοκριτική για τους περισσότερους είναι άγνωστη λέξη.

 

Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να προσπάθησε να απαντήσει για τα αίτια της ήττας, με μικρές δόσεις αυτοκριτικής, με την ομιλία του και τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου στην πρόσφατη ΔΕθ, εντούτοις οργανωμένη συζήτηση στο κόμμα δεν έχει γίνει.

 

Εξάλλου αυτή τη στιγμή αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πετύχει το εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος και του μετασχηματισμού, μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη με βάση τα όσα καταγράφονται στο δημόσιο διάλογο και εξελίσσονται στο παρασκήνιο.

 

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μπροστά στο πολιτικό καθαρτήριο για τον εξαγνισμό από τις «μνημονιακές αμαρτίες» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμιση έτη και μια από τις κινήσεις τους είναι να ξαναβρεθούν κοντά με λαϊκά στρώματα. Ως εκ τούτου μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή παρουσία ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε χθες (Ρ/Σ Κόκκινο) ότι 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε το πρώτο βήμα ενιαιοποίησης», αλλά δεν απέκτησε όλα τα όργανα, λειτουργίες και δομές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, λαϊκό, κοινωνικό, των μαζών

 

«Το έργο της ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ από τότε ήταν ημιτελές. Η διεύρυνση, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αν δεν ήμασταν κυβέρνηση θα τα είχαμε κάνει. Σήμερα λοιπόν πρέπει να τρέξουμε, αλλά να τρέξουμε και με σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης» είπε ο Δραγασάκης με νόημα και στέλνοντας και εσωκομματικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπλήρωσε: «πρέπει να προχωρήσουμε σε διαδικασία ποσοτικής οργανωτικής διεύρυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης».

 

Ο Τσίπρας διαπιστώνει ότι στο παρασκήνιο εξελίσσονται μικροσυγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών, όπως ο Τσακαλώτος εναντίον του Νίκου Παππά, οι προεδρικοί, κατά βάση ο Παππάς εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη, ενώ καταγράφονται και σοβαρές αποκλίσεις σε βασικές πτυχές του στρατηγικού σχεδίου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ακόμα και ο Σκουρλέτης.

 

Το ενδιαφέρον είναι εάν θα ανοίξει θέμα απολογισμού στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο –αν και υπάρχει συζήτηση να γίνει ειδική συνεδρίαση- και πως θα επιχειρήσει να την σταματήσει ο Τσίπρας.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι εάν ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα στην παρούσα φάση, με την έναρξη της μεγάλης καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών, θα αποδυναμώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιχείρηση ανοίγματος του κόμματος.

 

Και κυρίως θα δώσει την αίσθηση στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή, είναι ένα κόμμα όπου εξελίσσονται μάχες για την κομματική εξουσία και δίνεται έμφαση στα οργανωτικά και όχι στα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα.

 

Οι πρώτες βολές όμως ενόψει της Κ.Ε. έχουν ριχτεί από τους 53 που ηγείται ο Τσακαλώτος (είχε άρθρο στην Αυγή της Κυριακής όπου προσδιόρισε πως θα γίνει ο μετασχηματισμός με έμφαση στην δουλειά μυρμηγκιού) και με κείμενό του στην εφημερίδα «Η εποχή» την περασμένη Κυριακή ο Πάνος Λάμπρου δίνεται το μήνυμα όχι και σε αλλαγή του ονόματος σε μια φάση που συζητούνται τα σενάρια περί ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά ή ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία, αν και για να γίνει αυτό χρειάζεται απόφαση συνεδρίου που τοποθετείται για τον Μάρτιο. «Το κόμμα μας -και ασφαλώς όχι "παράταξη”- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή η συμπλήρωσή του για να… χωρέσει τους συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις» γράφει ο Λάμπρου.

 

Πάντως στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και στις μικρότερες βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας έχει ανοίξει η συζήτηση για τα αίτια της ήττας, όπως π.χ. στον τομέα αυτοδιοίκησης που γίνεται η παραδοχή πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν η τρίτη αυτοδιοικητική δύναμη και αναφέρονται μια σειρά από αίτια για αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.

 (ΝΕΑ, έντυπη έκδοση, 25-9-2019)

«Κρας τεστ» για τις τάσεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Άρη Ραβανού 

 Μια δύσκολη πολιτική άσκηση ισορροπιών αναμένεται να είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου, σε μια χρονική στιγμή που διευρύνεται η παρασκηνιακή συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής του ονόματος με την προσθήκη του προσδιορισμού: «Πράσινη Αριστερά» ή «Πράσινη Συμμαχία» 

Στο μεγάλο γήπεδο της Κ.Ε., όπου την πλειοψηφία έχουν οι προεδρικοί, προβλέπεται μια άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση επί του στρατηγικού σχεδίου του Τσίπρα για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του κόμματος, ενώ θα εγκριθεί η Πολιτική Διακήρυξη που επιμελήθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  θεωρεί επιτακτική και άμεση ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιό του και αφού έχει διαγνώσει προθέσεις στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, θα ζητήσει και την πολιτική έγκριση από την ΚΕ, όπου θα καταγραφούν ενστάσεις και προβληματισμοί για τη διαδικασία ανοίγματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Τσίπρας δεν σκοπεύει να υποχωρήσει, βλέποντας τις ενστάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των «53», αλλά και άλλων κεντρικών στελεχών, όπως του Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Βούτση, και δεν σκέπτεται να μπει σε λογική συμβιβασμού με τις διάφορες εσωκομματικές τάσεις και χαρακτηρίζει μονόδρομο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιζητά να υπάρξει πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική υπόσταση στη θεωρία του βουλευτή και ιστορικού στελέχους του κόμματος Γιάννη Δραγασάκη που υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και πέρα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ένα κόμμα κλεισμένο στον εαυτό του, αλλά στο κέντρο μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης που έλκει δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο ως την κομμουνιστική παράδοση, τη Σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, την κινηματική αριστερά.

Το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ που στροβιλίζεται στα οργανωτικά και υποχωρεί η συζήτηση για την ταυτότητα και την ιδεολογία, θα «ελεγχθεί» πολιτικά από τον Τσακαλώτο που ως επικεφαλής της τάσης των «53+» και εκ των βασικών εκφραστών της αριστερής πτέρυγας στο ΣΥΡΙΖΑ οριοθετεί το πλαίσιο της επιχείρησης ανοίγματος του κόμματος για το οποίο έχει συγκεκριμένες ενστάσεις και δεν το απορρίπτει εξ ολοκλήρου.

Ο Τσακαλώτος θα αναδείξει τον κίνδυνο της «πασοκοποίησης» που προβληματίζει, αλλά και απωθεί πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια οπτική έχει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτη που με πρόσφατη συνέντευξή του στα ΝΕΑ είπε «θέλουμε την λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ», κα.

Στον αντίποδα το σχέδιο Τσίπρα στο σύνολό του θα υποστηριχθεί από τους προεδρικούς και στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς που προτάσσει την ανάγκη της μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με την αναφορά – απάντηση στον Ευκλ. Τσακαλώτο: «Τα κακά του ΠΑΣΟΚ ήταν τα κλειστά συστήματα εξουσίας και η δεξιά στροφή του, όχι η λαϊκότητα και η μαζικότητα του».

Τη γραμμή Τσίπρα θα στηρίξει, όπως και στην Π.Γ. της περασμένης Πέμπτης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που στα πλαίσια της αλλαγής και των συσχετισμών και των εσωκομματικών δεδομένων, αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξης Χαρίτσης που “τρέχει” το e-SYRIZA. 

Μία από τις βασικές ενστάσεις, όπως τη θέτουν οι Βούτσης, Τσακαλώτος (σ.σ. άφησε έμμεσες αιχμές στον Παππά προ ημερών για την ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ)  Φίλης και Σκουρλέτης αφορά την ηλεκτρονική εγγραφή μελών –η μεγάλη πανελλαδική καμπάνια αρχίζει την Παρασκευή με την έναρξη του φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ- και ζητούν να εγγράφονται στο κόμμα με φυσική παρουσία. 

Η εσωτερική διαφωνία έχει στον πυρήνα της και τον προβληματισμό μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα με ότι αυτό σημαίνει για τις συλλογικές διαδικασίες. Ακόμα και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση –αν και έκανε πίσω μέχρι στιγμής ο πρώην Πρωθυπουργός και την υποστήριξε χθες δημόσια ο εξαδέλφός του βουλευτής Γιώργος Τσίπρας που έβαλε και θέμα αλλαγής ονόματος- συνεχίζει να διχάζει. Ιδιαίτερη σημασία για τα εσωκομματικά έχει και η προ εμφάνιση της Ρένας Δούρου που επανέφερε το θέμα εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού, ενώ σημείωσε πως «γονιδιακά άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ αρχηγοκεντρικός μηχανισμός».