Πυρά εκ των έσω στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

 Με εσωκομματικές μουρμούρες, έντονο προβληματισμό και πολιτική «δυσανεξία», αλλά ταυτόχρονα με την προεδρική σφραγίδα και την στήριξη της πλειοψηφίας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει το στρατηγικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, όπως προέκυψε και από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ούτε να μπει σε λογική συμβιβασμού με τις διάφορες εσωκομματικές τάσεις και χαρακτηρίζει μονόδρομο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ουσιαστικά θέλει να δώσει πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική υπόσταση στη θεωρία του βουλευτή και ιστορικού στελέχους του κόμματος Γιάννη Δραγασάκη που υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και πέρα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ένα κόμμα κλεισμένο στον εαυτό του, αλλά στο κέντρο μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης που έλκει δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο ως την κομμουνιστική παράδοση, τη Σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία, την κινηματική αριστερά.

 

Η προσεχής εβδομάδα, εν μέσω βέβαια της πολιτικής αντιπαράθεσης για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πρόθεσης για ανάδειξή του ακόμα και με 151 ψήφους, αλλά και της πολιτικής σύγκρουσης για το σκάνδαλο Novartis, θεωρείται κρίσιμη από πολλές απόψεις για την επόμενη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και αυτό διότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 27-28 του τρέχοντος μηνός, εν μέσω του φεστιβάλ Σπούτνικ που διοργανώνει η νεολαία του κόμματος, θα συζητηθεί επί της ουσίας το εγχείρημα της διεύρυνσης στο δρόμο για το συνέδριο.

 

Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση στην αρχή της περασμένης εβδομάδας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ως επικεφαλής της τάσης των «53+» και εκ των βασικών εκφραστών της αριστερής πτέρυγας στο ΣΥΡΙΖΑ, οριοθέτησε το πλαίσιο της επιχείρησης διεύρυνσης του κόμματος.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στο tvxs.gr., επιρροής του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, έστειλε μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της «πασοκοποίησης» που προβληματίζει, αλλά και απωθεί πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τσακαλώτος κινήθηκε στην ίδια λογική όπως και πρόσφατα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτη που με συνέντευξή του στα ΝΕΑ είπε «θέλουμε την λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ». Από την άλλη πλευρά υπάρχει η τάση των προεδρικών, όπως αυτή καταγράφεται από τον Νίκο Παππά που προτάσσει την ανάγκη της μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με την αναφορά – απάντηση στον Ευκλ. Τσακαλώτο: «Τα κακά του ΠΑΣΟΚ ήταν τα κλειστά συστήματα εξουσίας και η δεξιά στροφή του, όχι η λαϊκότητα και η μαζικότητα του».

 

Στην Π.Γ. της περασμένης Πέμπτης ετέθη προς συζήτηση ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο και εκεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που στα πλαίσια της αλλαγής και των συσχετισμών και των εσωκομματικών δεδομένων ηγείται μιας εκ των τριών τάσεων του κόμματος, στήριξε πλήρως το στρατηγικό σχέδιο Τσίπρα, ερχόμενος σε . αντιπαράθεση με άλλα στελέχη. 

 

Μια από τις ενστάσεις κορυφαίων στελεχών, όπως του Νίκου Βούτση, του Ευκλ. Τσακαλώτου, του Νίκου Φίλη και του Π. Σκουρλέτη αφορούν την ηλεκτρονική εγγραφή μελών –η καμπάνια αρχίζει άμεσα- και ζητούν να εγγράφονται στο κόμμα με φυσική παρουσία.

 

Απέναντι στις ενστάσεις τους βρέθηκαν ο Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Παππάς και ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξης Χαρίτσης που τρέχει και το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος, το e-SYRIZAκαι οι οποίοι επιχείρησαν να τους πείσουν για την ορθότητα του εγχειρήματος.

 

Πάντως ο Ευκλ. Τσακαλώτος το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έριξε τα πυρά του στον Ν.Παππά και μιλώντας σε εκδήλωση, παρουσία του Στ. Κούλογλου και της Έφης Αχτσιόγλου, παραδέχθηκε λάθη στην ΕΡΤ. Μάλιστα είπε «δεν το πήραμε στα σοβαρά» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της αντικειμενικότητας.

 

Η εσωτερική διαφωνία έχει στον πυρήνα της και τον προβληματισμό μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα με ότι αυτό σημαίνει για τις συλλογικές διαδικασίες. Ακόμα και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση –αν και έκανε πίσω μέχρι στιγμής ο Αλ. Τσίπρας- συνεχίζει να διχάζει. Ιδιαίτερη σημασία για τα εσωκομματικά έχει και η προχθεσινή εμφάνιση της Ρένας Δούρου που επανέφερε (συνέντευξη στοnews247) το θέμα εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού, ενώ σημείωσε πως «γονιδιακά άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ αρχηγοκεντρικός μηχανισμός».

 

 

Ρόλοι σε Ηλιόπουλο – Σταθάκη

 

Την ενεργοποίηση του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη αποφάσισε ο Αλ. Τσίπρας και όπως, είχε γράψει το Βήμα, αναλαμβάνει τη σύνταξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για το συνέδριο που οριοθετείται για αρχές ή μέσα Φεβρουαρίου 2020. Την ίδια στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας δίνει βάρος στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η οποία θα παρουσιαστεί στην Κ.Ε. του κόμματος στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της επετείου ίδρυσης του ΕΑΜ το 1941. Τη διακήρυξη συγγράφει ο Νάσος Ηλιόπουλος που έχει το προβάδισμα για τη θέση του γραμματέα, σε συνεργασία με τον Δ. Τζανακόπουλο.

 

 «Αντάρτικο βουλευτών»

Αρνούνται να συμμορφωθούν με την εντολή Τσίπρα τουλάχιστον κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την επαρχία, ώστε να παραχωρήσουν στο κόμμα επιστημονικούς συνεργάτες τους, αλλά και να καταβάλλουν στην Κουμουνδούρου και το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης. Η ένταση περισσεύει στην Κ.Ο. και είναι από τα προβλήματα που θα κληθεί άμεσα να λύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

***************

Εμμένει ευρωπαϊκά

 

Να καταστεί ο βασικός πρωταγωνιστής στο ευρύτερο προοδευτικό τόξο στην Ε.Ε. θέλει ο Αλ. Τσίπρας που βρέθηκε χθες και προχθές στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του festival του κόμματος Articolo Uno. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο που έχει εξάρει τη στάση του στο μεταναστευτικό με τη φράση περί Νόμπελ και αξιωματούχους από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα 5 Αστέρων, την Ιταλική Αριστερά και στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ο Αλ. Τσίπρας που μίλησε στο φεστιβάλ για ένα νέο προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη και θέλει να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, τον Υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντζο Αμεντόλα, τον πρώην Πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο Επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι.